Založ si blog

Fico krágloval, Filko budoval?

Priatelia, vláda Róberta Fica si do svojho programového vyhlásenia vlády za minulé obdobie dala úlohy, ktoré z pohľadu ich samotnej realizácie, nedokázala ani v jednom bode splniť. Práve naopak, situácia sa ešte zhoršila, vzťahy sa priostrili natoľko, až sa zdá, že to bol cielený zámer. Ak by som totiž nemal pravdu, a len si tak od pása vymýšľal (strieľal), tak by sa predsa vláda zubami-nechtami snažila dokázať svojej verejnosti, občanom, pravý opak. To by však muselo znamenať, že razantne odmietne návrhy všetkých súčasných vládnych i opozičných slovenských politikov na snahy o menovanie nejakého „nezávislého“ krízového manažéra. Veď prečo, ak všetko splnila? Prečo? Prečo, by mala byť kríza?!

Navyše, keď aj ekonomika, ústami Róberta Fica, verejné financie, „ešte nikdy v histórii samostatného Slovenska neboli v takej dobrej kondícii? Bum – Bác a odrazu sa zisťuje, že strana Smer-SD dohnala zdravotníctvo až do takého tmavého kúta, že už nie je vidieť ani jeden biely plášť. Vlastne, na vine už dnes nie sú oni, Smerom dosadení politickí ministerskí nominanti, čo tento krízový spôsobili, ale lekári. Týmto vlastne Smer nahlas radšej rýchlo priznal, že keby minister nebol lekár (Valentovič, Raši, Čislák), tak všetko mohlo mať úplne iný koniec? (To hádam nemyslia vážne?!) Ba boli by schopní ešte aj tvrdiť, že úlohy, ktoré si jednostranná vláda predsavzala, by do poslednej bodky aj splnila. (Akoby sme my, občania, mohli ovplyvniť ich výber?! A vari Zuzana Zvolenská bola lekárka? A neoslavovali ju práve preto, že nebola lekárka, ale nesmierne schopná, erudovaná manažérka)?

A odrazu všetci unisono za okrúhlymi diskusnými stolmi (pri zapnutých kamerách), pred občanom, udiveným divákom, nahlas skandujú, akoby na ospravedlnenie totálnej bezmocnosti a zahladenia megarozkrádania: „Nezávislý krízový manažér na kramársky kopček“ (…) „Nezávislý krízový manažér na kramársky kopček“… Zafungovalo to! Lebo akoby zázrakom spoločnú reč odrazu našiel, nechcel som veriť vlastným ušiam, i Kotlebov expert s B. Kollárom.

Potom si kladiem otázku, prečo si túto zdravotnícku spúšť, ktorú vraj spôsobili lekári, politici nepripustili (neuvedomovali) už pred voľbami? Prečo v predvolebnom boji nasadzovali za svoje strany tieňových ministrov – lekárov? (Pre objektívnosť, Kotleba na diskusie nikoho neposielal). Ako sledujem vývoj v zdravotníctve, musím len smutne skonštatovať, že zatiaľ všetci schopní manažéri, čo sa dostali do funkcií, je jedno či v súkromnom alebo verejnom zdravotnom sektore, sa z neho snažili vycicať pre svojich majiteľov čo najviac.

A medzi takých patril a patrí, za ministra Smerom navrhovaný, inžinier Martin Filko. Ak ho nakoniec s odretými ušami predsa len presadia do funkcie, nič sa nezmení. Akurát len to, že po roku bude potichúčky stiahnutý, ako bol Ivan Valentovič, ktorý dostatočne dobre „nechápal“, čo sa od neho požaduje… Filko však odíde nie z tohto dôvodu, ale preto, lebo až príliš dobre pochopí, že s entuziazmom jemu vlastným, niečo, na pokyn ľudí z pozadia, až príliš prepáli. Potom bude za veľkého prekvapujúceho „hromženia“ z funkcie odvolaný, ale…. Za odmenu (ako bolestné) dostane nejakú funkciu, niekde v štruktúrách EÚ, aby si „riadiace pozadie“, napríklad v Belize, mohlo pripísať o niekoľko núl na svoje konto viac. Veď skúsenosti z oboch strán brehov (ZP Union, MF SR) má Filko na rozdávanie. A rozdá všetko, na čo si jeho chlebodarcovia ukážu… Takáto príležitosť sa mu totiž už nikdy nemusí naskytnúť. A Biely vraník skočí do kalných, tmavých vôd zdravotníctva aj preto, lebo o medicíne nevie z hola nič.

O tom, že lekári majú atestácie z organizácie riadenia zdravotníctva, absolvujú obdobné trojročné štúdia doma i v zahraničí, sa momentálne nesmie hovoriť. Ak sa stane Filko ministrom, žiadam preto túto vládu, aby mu pomohla. Pomohla tak, že odvolá všetkých riaditeľov – lekárov (Valockým z Nitry začínajúc), lebo vyhlásila v zdravotníctve krízu, preto nech aspoň dočasne umiestni do všetkých nemocníc krízových manažérov. Prečo? Aby sa nik nemohol potom vyhovárať na neschopných lekárov, ktorí nech radšej robia napríklad chirurgiu, a vedenie nech odovzdajú mladej generácií manažérov, s americkými ekonomickými stážami.

Na záver mi dovoľte odcitovať jednu časť z programového vyhlásenia vlády R.F. pre roky 2012-16:
I. „Obnovíme otvorenú a systematickú komunikáciu s odbornou verejnosťou, stavovskými a odborovými organizáciami. Všetky zásadné systémové zmeny musia byť výsledkom odborného a spoločenskej dohody zúčastnených strán“.

PS
Že chýba slovíčko po odborného, nie je moja chyba, takto to bolo napísané.

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169565x
Priemerná čítanosť článkov: 4845x

Autor blogu

Kategórie