Založ si blog

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam).
Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu. Naposledy (opakovane, vždy podľa situácie) zasadal ústredný krízový štáb, písal sa máj 2010, kedy sa zdvihli slovenské rieky a zaplavili veľké územia, odrezali komunikácie od miest a obcí, viazlo zásobovanie, hynuli najmä domáce zvieratá, rúcali sa podmáčané domy, evakuovali sa ich obyvatelia, vozila sa pitná voda v cisternách a pod. Práve táto prírodná katastrofa bola aj najväčším motívom kolektívu autorov, ktorí v relatívne veľmi krátkom čase napísali obsiahlu (664 stranovú) učebnicu, ktorá vyšla roku 2011 v banskobystrickom vydavateľstva PRO pod názvom Mimoriadne udalosti vo verejnom zdravotníctve. Hlavným autorom bol profesor MUDr. Cyril Klement, CSc., renomovaný odborník pre klinickú mikrobiológiu, vírusovú hepatitídu, bakteriologické a toxínové zbrane, ale čo je za tejto situácie, ktorou Slovensko prechádza, najdôležitejšie spomenúť, že je vedúcim Národného referenčného centra pre pneumokokové nákazy. Myslíte si, že by mohol byť členom krízového štábu? Nie mohol, ale mal byť. Lenže, nie je… A nie je v tíme ani jeden z kolektívu autorov knihy, všetko ľudí z praxe.

OPRÁŠENÝ PSEUDOVEDEC
Súčasný premiér SR Igor Matovič dňa 23. marca 2020 občanom predstavil užší tím odborníkov svojho krízového štábu. Kto mu ho poradil, s tým nás neoboznámil. Všetci do jedného, okrem Dr.h.c. profesora MUDr. Vladimíra Krčméryho, DrSc., by však v štábe nemali pôsobiť z dôvodu nepotrebnosti. Odbornej nepotrebnosti. Nechcem hodnotiť dôvody premiéra Matoviča, prečo sa pri ich výbere práve takto rozhodol, ale nemôžem si pomôcť nepovedať maličkú poznámočku na adresu len dvoch nominácii – Roberta Mistríka a Andrey Kalavskej. Toho Mistríka, ktorý ma za sebou „úspešný“ prepadák v kandidatúre na prezidenta Slovenskej republiky. Lebo oprášenie tohto pseudovedca, a prostredníctvom, či akousi „zásluhou“ krízy, jeho opätovné predstavenie občanom Slovenska, ako jedného z jeho záchrancov, je urážlivou ukážkou chápania získanej moci a flagrantného zneužitia nešťastia na egoistické politické ciele. Mistrík je v tejto oblasti taký vedec, ako povedzme ja, ktorého by národu predstavil ako experta na riadenie aktuálnej výšky pokrývky snehu na Kilimandžáre.
Nemá náhodou slovenský variant Deep State zámer urobiť z neho nového premiéra, lebo nové voľby by im mohli zrušiť ich dobre rozohratú hru, do ktorej navyše už vrazili veľké peniaze?

KALAVSKEJ STRATIFIKÁCIA
Kalavská Andrea. Len pripomeniem, že docentka ošetrovateľstva Andrea Kalavská išla na MZ SR pracovať ako štátna tajomníčka v drese SNS. (Po dvoch rokoch nahrádza Tomáša Druckera, ako nominantka Smeru. Robert Fico o Druckerovi nakoniec hovorí, že si Smer choval hada na prsiach). Aby sa v závere svojho ministrovania blysla zákonom z dielne sorosovej nadácie Health Policy Institute, úzkej to spolupracovníčke so zdravotnou poisťovňou Dôvera a jej vlastníkom – Pentou. Zákon dostal skutočne typicky slovenský názov, vraj stratifikácia nemocníc. Voľnejšie preložené, typizácia, s ktorou úzko súvisí aj definovanie rozsahu poskytovaných zdravotníckych služieb, resp. výkonov. Áno, typizácia bola, je a aj bude potrebná. Len sa akosi v tomto istými médiami a mimovládkami roztočenom „stratifikačnom víre“ zabúda na fakt, že to bol práve bývalý minister Rudolf Zajac, ktorý ju roku 2004 de facto zrušil, lebo nastúpila „budovateľská“ éra privatizácie nemocníc. A následne, keďže si ten hnusný štát istý podiel predsa len ponechal v talóne, sa nikdy netajil tým, že ich treba doprivatizovať. A až potom sa im môžu nadiktovať pravidlá. Samozrejme, že ich pravidlá. Z pacienta sa totiž stal klient a klient, to je biznis.
A tak, ako v Istanbulskom dohovore, ktorý má názov Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu sú ustanovenia, ktoré kopírujú náš právny poriadok, ale v ktorom je zároveň aj zašifrovaný toxický text o širokej podpore gender ideológie, tak podobne aj do „stratifikačného“ zákona boli vsunuté state, ktoré umožňujú v plnom rozsahu doprivatizovať ešte zvyšok štátnych nemocníc. Preto bola (či presnejšie, musela byť) Kalavská vrátená späť do hry, keď sa z Druckerovej strany Dobrá voľba, akoby po špičkách, akoby znenazdajky, presunula k premiérovi Matovičovi. Ale, ak si niekto myslí, že prišla riešiť koronavírus, tak sa veľmi mýli. Na to nemá vzdelanie, ani organizačné predpoklady. Ona „len“ prišla dokončiť to, čo spoločne s Druckerom pripravovali, privatizáciu zvyšných štátnych nemocníc.

KRAJČI BUDE VYMENENÝ
Myslím si, že scenár by mohol byť napríklad aj takýto: Súčasný minister zdravotníctva Marek Krajči sa neosvedčí, bude vymenený, povedzme za Kalavskú. (Podobne, ako vymenil Pavol Paška prvého ministra zdravotníctva za Smer Ivana Valentoviča, ktorý to po roku radšej vzdal). Jeho zámer postaviť osem nových nemocníc, dostavať Rázsochy, je totižto v príkrom rozpore s filozofiou stratifikácie nemocníc. Veď týmto svojim plánom vytvára ešte väčšie konkurenčné prostredie pre Svet zdravia, čím ide „majiteľom-finančníkom“ zmenšovať ich očakávaný zisk, a to sa veru neodpúšťa. A v tejto súvislosti, akoby len tak mimochodom, sa dal počuť aj jeden z najväčších Zajacových fanatikov – Tomáš Szalay (radil však aj Uhliarikovi, Druckerovi, Kalavskej), ktorý už v januári tohto roku pre denník Sme povedal, že ak sa nejaká nemocnica bude stavať, tak len v Martine. Nuž, akoby to bolo, aby nie ani desať kilometrov od nemocnice Penty (Bory), stál moderný nemocničný komplex Rázsochy?! Bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý kedysi do poslednej chvíle obhajoval Kalavskú a jej stratifikáciu, sa až teraz bude mať možnosť presvedčiť, za koho to vlastne dával ruku do ohňa. A veru, v centrále Smeru boli kvôli nej veľké hádky, až sa iskrilo…
Premiér Igor Matovič svojim rozhodnutím zobrať do tímu expertov už spomínaného Mistríka a Kalavskú, akoby oživil slová už spomínaného predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v závetrí svojej vily, v chránenom území košického lesoparku, potichúčky riadil celé zdravotníctvo. Pamätáte sa na jeho dnes už okrídlenú vetu? „Vyhraj voľby, môžeš všetko!“ A čo povedal Igor Matovič na jednej z tlačoviek tesne po voľbách práve na túto tému: „Našim spoločným cieľom je postaviť takú vládu, ktorá bude morálne nespochybniteľná. Ak niekto pochybil, nebolo by správne, aby bol nominovaný, alebo aby sme si my pred tým zatvárali oči. To by bola presne tá politika „našich ľudí“ alebo „vyhraj voľby, môžeš všetko“. Takúto hru hrať nebudeme, to môžem sľúbiť.“

ZNÁRODNIŤ ZDRAVOTNÍCTVO
Pán premiér akoby trpel amnéziou. Nomináciou Mistríka, Kalavskej, a nielen ich, poprel svoj ešte čerstvou novotou voňajúci sľub. Vlastne, prečo dodnes nepoznáme všetkých členov krízového štábu, napríklad aj to, kde pracujú, aké majú vzdelanie, akú prax, čo riešili, ale aj koľko majú rokov a pod.? Aby sme mali možnosť podrobne vedieť, kto nás vyzýva k opatreniam, aby sme „dobrovoľne“ urobili to, alebo hento. Rešpektovali všetky rozkazy vydané polícii a vojakom. Nechali sa dobrovoľne monitorovať operátormi a pod. Prečo to chceme vedieť? Lebo všetky rozhodnutia sú zdôvodňované práve v mene tohto, vraj odborného orgánu. Vlastne, opakovane si kladiem tú istú otázku, kedy anonymita zaručovala práve ním sľubovanú (aj) transparentnosť? Dôveryhodnosť? Vari takouto komunikáciou sa upokojuje obyvateľstvo? Môžeme, či nemôžeme vedieť, komu máme, či musíme dôverovať? Koho musíme, aj pod trestom vysokých pokút, poslúchať…?! Pýtame sa preto, aby sme neboli my, všetci občania, na žiadnych pochybách, lebo len vtedy môžeme akceptovať jeho sľub, že vláda, a nielen ona, bude nespochybniteľná.
Nedá mi však práve preto ešte nespomenúť, ako istá súkromná zdravotná poisťovňa len pred pár dňami chcela znížiť platby 1800 ambulantným lekárom. V čase, kedy sa oni obetavo starajú, aj napriek pandémii, o svojich pacientov. V čase, kedy na Slovensku chýba 3 000 lekárov, tak súkromník ekonomickými opatreniami ide zlikvidovať doslova aj „ten“ posledný zvyšok. Kríza, nekríza. Maďarský premiér do strategických podnikov povolal armádu, český sa vyslovil za znárodňovanie niektorých odvetví, je preto najvhodnejší čas, aby sa slovenské zdravotníctvo zoštátnilo. Vláda by mala zaujať stanovisko aj k signálom, ktoré v súčasnosti vysielajú zdravotné poisťovne, že z dôvodu odkladu platieb za zdravotné poistenie, sa reálne môže stať, že nebudú môcť vykryť financovanie nemocníc. Ide o veľmi vážny signál, na ktorý by sa už dnes očakávala jasná odpoveď. Život totiž dosť názorne ukázal, ako si súkromník váži zdravie a životy občanov. Pán premiér, máte jedinečnú príležitosť činmi potvrdiť, že vám naozaj na občanoch záleží. Veď kvôli Pente ste cestovali až na Cyprus. A možno aj vďaka tomuto politickému marketingu držíte dnes v rukách vládnu moc. Tak ju použite… Ukážte, že ste to mysleli smrteľne vážne. Ak dokážete, pán premiér, znárodniť zdravotníctvo, tak ako ste pomaly dokázali presadiť skoro až stanné právo, možno vám budú všetky vaše chyby odpustené. A keď už budete znárodňovať, znárodnite aj mimovládky a potom ich rozpustite. To oni veľmi iniciatívne asistovali pri likvidácii nášho zdravotníctva.
Na záver by som ešte rád spomenul myšlienky prezidenta ČR Miloša Zemana, pre dnešnú dobu sa javiace ako obzvlášť aktuálne: „Základné manažérske pravidlo znie, že riadiaci pracovník sa má obklopiť ľuďmi, ktorí sú múdrejší ako on sám. Máloktoré pravidlo bolo v riadiacej praxi tak masívne porušované, ako práve toto. Snáď všetci vás budú uisťovať, že ho dodržiavajú, ale nahliadnutím do ich personálneho okolia občas objavíte utajené psychiatrické kliniky, zložené z psychopatov a paranoikov. Vo väčšine politikov totiž tlie skrytý komplex menejcennosti a z toho vyvierajúca obava, aby ich niekto nezatienil. Preto si vyberajú spolupracovníkov s výrazným deficitom inteligencie, pri ktorých toto nebezpečenstvo nehrozí. Podľa zákona padajúceho kameňa sú potom však spolupracovníci týchto spolupracovníkov ešte hlúpejší.“

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

Rezort zdravotníctva dokopali až k bránam cintorínov

14.06.2016

Premiér SR Róbert Fico je majstrom vo vymýšľaní oslavných, priam fanfarónskych fráz, najmä vtedy, ak chce verejnosť presvedčiť, že somár je čistokrvný anglický plnokrvník. Je majster, nie, veľmajster v prekrývaní problémov, podozrivého správania sa „jeho“ ľudí konajúcich nie v záujme štátu, ale vlastných, súkromných, rodinných či „len“ spriatelených [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 168926x
Priemerná čítanosť článkov: 4826x

Autor blogu

Kategórie