Založ si blog

Sedem rokov mlátenia, ale aj nehorázneho platenia

V roku 2008 (27. 10.) oznámil minister zdravotníctva Richard Raši na tlačovej besede, že zavedenie eHealth bude znamenať významný medzník v celom systéme zdravotníctva, ktorý je zároveň aj sledovanou požiadavkou Európskej únie. Ako povedal, citujem: „eHealth má poskytnúť správne údaje, v správnom čase a na správnom mieste pre našich pacientov, a aby zároveň boli poskytnuté v bezpečnej forme. Elektronická preskripcia, medikácia či objednávanie sa k lekárovi by mali byť reálne v druhom až treťom kvartáli roku 2010. EHealth by však nemal byť prínosom iba pre samotného pacienta, ale aj pre zdravotné poisťovne, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti či verejné zdravotníctvo“.

Naozaj, dobre vidíte, už na konci roka 2010 mal tento systém fungovať. Nebudem hovoriť o peniazoch, ktoré už tento aprílový žartík stál, ale podľa vyjadrenia, dnes už exministra zdravotníctva R. Rašiho, mal Slovensko vyjsť až na štvrť miliardy euro. V rozprávkárskej dielni „Made in Súmračná“, keď si zrátali, že ich plány boli až príliš nerealisticky smelé, rozhodli sa o istú vedecky podloženú korekciu. A tak 27. 5. 2009 predstavili druhý diel rozprávky, z ktorej niečo krátke len odcitujem: Informatizácia zdravotníctva na Slovensku sa už skutočne rozbehla. Konštatovali to účastníci ôsmeho ročníka konferencie Zdravotnícka informatika 2009. „Sme na štartovacej čiare, s eHealthom začíname, máme vytvorené ľudské aj finančné prostriedky a dúfam, že to úspešne dotiahneme“, vyhlásil minister zdravotníctva Richard Raši. Zároveň dodal, že Slovensko síce s projektom informatizácie zdravotníctva začalo neskôr, ako väčšina ostatných európskych krajín, práve preto však v tejto oblasti očakáva aktívnejší postup. Cieľom rezortu zdravotníctva je podľa neho čo najskôr sprístupniť tie súčasti eHealthu, ktoré by priniesli benefity lekárom, ale najmä pacientom. Ide napríklad o elektronické objednávanie a predpisovanie liekov, ako aj tzv. elektronickú zdravotnú knižku. Plne funkčné by mali byť v roku 2013. Posun o celé tri roky… Ale istú časť viny nesie aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik, pripomeňme si jeho pozastavenie projektu, ktoré zdôvodnil pre Zdravotnícke noviny (16.09.2010, č. 32, s. 8; BJ): „projekt sa dočasne pozastavil, aby sme zistili, či boli prostriedky efektívne plánované a vynakladané“. A čo sa zistilo…?

Chápem, že mýliť sa je skutočne ľudské. Akurát len to nechápem, ako sa niekto dokáže, pri takejto obrovskej sume, až tak amatérsky „seknúť“? Pomýliť sa práve v čase, ako to priam bravúrne perverzne, cynicky, ale fanfarónsky víťazoslávne oznámilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kedy dôchodcom (v roku 2016) vraj prilepšia dvoma eurami mesačne… Lebo nový termín spustenia ehealth bol posunutý až na na rok 2017? Dokopy sedem rokov prázdneho mlátenia, ale aj nehorázneho platenia.

Pamätám si aj na kontrolné dni premiéra Fica, ktorý pred voľbami pobehoval z jedného ministerstva na druhé a všade (za zvukov spustených TV kamier) vyjadril absolútnu spokojnosť, za priam stopercentné (heroické) plnenie programového vyhlásenia vlády. Pamätám si však aj na to, že už za ministra zdravotníctva Viliama Soboňu, či Ľubomíra Javorského, sa veľmi čulo spolupracovalo so Spolkovou republikou Nemecko. Keď napríklad o bodovom systéme sa rozhodlo v máji 1993 v Žiline na zasadaní SLK – kde som bol prítomný – a pod emocionálnym tlakom lekárov, im vtedy V. Soboňa nakoniec povedal: „čo teda chcete, to aj budete mať“ a v septembri už začal fungovať… Za Javorského sme zasa boli rokovať o DRG. Prečo sa v roku 1998 ukončila spolupráca s krajinou, ktorá by nám tento systém dokázala zaviesť možno už do jedného roka, samozrejme, bezpečne a spoľahlivo ho aj prevádzkovať? Ahááá, chápem, nemôže byť problém o.i. v tom, že bolo treba dať zarobiť aj „slovenským“ firmám?

Dnes tento „projekt“ skúma NKÚ, generálny prokurátor, ktorý možno aj začne akože vyšetrovať, ba i polícia priloží ruku k dielu. A minister Richard Raši zatiaľ „straší“ v Košiciach, v NR SR, vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti a.s. a tvári sa, že toto, ale toto už vonkoncom nie je jeho problém. Ani Zuzany Zvolenskej, ba ani Viliama Čisláka. Preto sa narýchlo spustila aj odpútavacia akcia „Nástenkový tender“, kde sa vraj ukradlo 13 miliónov euro (stále platí prezumpcia neviny). Ale oproti tomu, čo nás dodnes stála táto nepodarená (sumy priznali kontrolné orgány, i samotní predstavitelia ministerstva zdravotníctva), falošná elektronická rozprávka, je to len akési sprepitné za dobre „odvedenú“ prácu, či „dôchodok“ na prilepšenie. A tak, ako dnes ženú pred súd vtedajších zodpovedných ministrov zo Slotovej SNS, mali by pred neho postaviť aj ministrov z Ficovho Smeru – SD. Ak sú v tom nevinne, nemajú sa predsa čoho báť… Nemenoval týchto ministrov samotný premiér? Nenesie aj on veľkú časť zodpovednosti?! No coment, ako radi hovoria niektorí politici.

Ak nový minister zdravotníctva T. Drucker dokáže presvedčiť svojich bývalých predchodcov, aby sa dobrovoľne podrobili obvineniu, aby nemávali imunitou, necestovali na dlhodobý pobyt do exotického zahraničia, tak potom dokáže, že je skutočne, ale skutočne nezávislým a slobodne konajúcim politikom, ktorý sa bude riadiť ústavou. Všimli ste si, ako vedia politici na seba, keď sú už úplne pritlačení do kúta, vytiahnuť veci, ktoré spadajú pod základnú povinnosť vyplývajúcu z Ústavy SR, nahlásiť trestný čin? Alebo len dobre vedia, že: Nullum crimen sine lege – Kde nie je zákon, nie je zločin? Alebo ornix cornici nunquam oculos effodit – Vrana vrane oči nevykole, ak sú z jedného vranieho hniezda…?

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169781x
Priemerná čítanosť článkov: 4851x

Autor blogu

Kategórie