Založ si blog

„Ďakujeme, odchádzate. . . “

Ten, kto číta moje blogy, sa istotne presvedčil, že moja kritika smerujúce na praktiky Penty, nie je vôbec šetriaca. Dnes jej však musím v jednej veci dať plne za pravdu. A nemám s tým ani najmenší problém. Nedalo sa totiž „nevšimnúť“ akciu na záchranu pôrodníckeho oddelenia v Banskej Štiavnici. Priam mediálna TNT bomba, s oneskoreným účinkom výbuchu. Bola to pre ne nesmierne dráždivo chutná potrava. Obsahovala totiž všetko, čo taká bomba, s takým ničivým účinkom musí obsahovať: náreky, slzy, hnev, výčitky, negatívne emócie, hrozby, vášne, vydieranie, manipuláciu, polopravdy, podprahové šteklenie citov a to všetko pod bojovými transparentmi protestujúcich. No, neodvysielajte to! Navyše, scenár písaný tak, aby nikto z médií nemohol byť obvinený z nejakej snahy o škandalizovanie, resp. o bulvarizovanie témy. Už dávno som sa zo strany médií nestretol s takou zákernou podlosťou. S takou schizofréniou, účelovým vytrhávaním faktov z kontextu, ich hranej snahy o „riešenie“ problémov, žiaľ, bez akéhokoľvek prínosu o objektívnu interpretáciu najdôležitejších súvislosti, ktoré by priniesli skôr upokojenie, nie až takto (obrazne povedané) do „krvava“ vybičovanú hystériu.

Uznávam, pôrodnícke oddelenie bolo špičkové pracovisko, ktoré sa za svoje dobré meno zaslúžilo práve špičkovým (odborným i ľudským) prístupom k svojim pacientkam – rodičkám. Ale, je tu veľa ale… Ale, mohlo si to totiž aj dovoliť, lebo ak každý deň pôrodníci odrodili maximálne dve mamičky, ba v niektoré dni nerodila ani jedna, tak približne päťsto pôrodov do roka, bol skutočne veľmi nízky počet. Ale, bolo ekonomicky efektívne toto oddelenie? Nešlo o rozšafnú diverzifikáciu financií, ktoré mohli byť oveľa účelnejšie vynaložené v prospech aj iných (väčšieho množstva) pacientov?

Som zástancom tvrdej línie, že pacient musí stáť v reťazci zdravotníctva vždy na prvom mieste. Preto by mal vždy aj dostávať len objektívne informácie, vychádzajúce z medicíny založenej na dôkazoch. Ale aj informácie o tom, čo sa napríklad bude diať s „jeho“ zdravotníckym zariadením? Len informovaný občan, pacient vie potom aj zmysluplne spolupracovať. A nekmášu ním vášne… Lebo vyprovokovať konflikt, je už na Slovensku obľúbená disciplína, ktorá má na jednej strane nahnevaných aktérov, na druhej strane plné tribúny divákov a dostatok provokatérov, napríklad v roli rozhodcov, či až samotných usporiadateľov. Takéto zápasy polícia označí za rizikové a preventívne nasadí aj „ťažkú“ techniku.

Preto nechápem, ako sa mohla skupina Penta uspokojiť len s informáciou, že chce z tejto nemocnice urobiť zariadenie s lôžkami pre dlhodobo chorých. Podcenila krízovú komunikáciu tým najamatérskejším spôsobom. A pritom z každej krízy treba vyťažiť čo najviac pozitívneho. Samozrejme, ak je riadená a je pod našou kontrolou. Lebo jej manažment musel rátať s tým, že nespokojnosť vybuchne a za výbuch bude zodpovedný ten, ktorý naopak, by mal byť mimo skupinky podozrivých. Že to nezapadá do logiky prípadu? Ale zapadá, a ako!

Vlastník nemocnice totiž po prvý krát v histórii jeho pôsobenia preukázal nebývalú ochotu spolupracovať s vládou. Možno, aby zároveň aj vyslal signál, že s ňou končí vedenie jednej križiackej výpravy, za druhou… Obe strany musia, ale aj preto, že sú vyčerpané a boj je od samého začiatku kontraproduktívny, podpísať mierovú zmluvu, čo je „len“ otázkou múdrej, uvážlivej diplomacie. (Pomôžme si príkladom: Rusko vs. Čečensko, Putin a Kadyrov).

Keby Penta aspoň dva týždne dopredu prišla s touto „morovou“ informáciou prostredníctvom tlačovej besedy uskutočnenej priamo v nemocnici, všetko mohlo byť inak. Bola by novinárom ukázala, čo všetko už chýba na zabezpečenie bezrizikovej prevádzky pôrodníckeho oddelenia, predstavila im zákonné podmienky, ktoré musia byť splnené na bezpečné prevádzkovanie pôrodnice, tak by urobila prvý, veľmi významný krok k svojmu úspešnému cieľu. (Ale, ex post? Aký strategický či krízový manažment?!) Navyše, kazuistika nepustí, čiže na niektorých medializovaných úmrtiach novorodencov v iných nemocniciach mala Penta popísať príčiny, ale aj pripomenúť po senzáciách striehnucim médiám, ako dokážu každé vedenie nemocnice rozniesť na kopytách, ak sa niečo stane hocijakému pacientovi. Ale, po dôkladnom objasnení, už akosi neprejavia záujem sa k prípadu vrátiť a informovať o skutočných príčinách, aj keď ich k tomu zaväzuje tlačový zákon (o dodatočnom oznámení). Prieskumy (nie u nás) svedčia o tom, že veľa ľudí je bezradných, alebo sú „len“ zle informovaní.

Keby majiteľ nemocnice, ako druhý krok, pripomenul novinárom, aby si podrobne prečítali programové vyhlásenia vlád, povedzme 18 rokov dozadu, v ktorých sa unisono exaktne, pregnantne, dôrazne (a neviem, ako ešte) uvádza, že vláda zabezpečí, aby sa akútne lôžka reprofilizovali na lôžka pre dlhodobo chorých, či lôžka pre polymorbídnych pacientov (výskyt viacerých ochorení u jedného jedinca súčasne, sem sa rátajú najmä starí ľudia, lebo populácia nám starne. Stráca sa ľudskosť, súcit, akoby starobou človek zároveň strácal aj svoju hodnotu, ba až ľudskú dôstojnosť.), tak by im vymedzili isté záväzné pravidlá (smerovanie) komunikácie so svojimi čitateľmi, či poslucháčmi. A na argument, že sa už nebudú rodiť „bánskoštiavničania“, sú dve odpovede s otáznikom: A čo tí, ktorí nemajú vo svojej obci pôrodnicu? Alebo (po druhé) im ich tam postavíme, aby neboli ani oni diskriminovaní?

Čudujem sa aj MZ SR, že ani ich komunikačný odbor nereagoval, je ich tam na môj vkus príliš veľa (sedem?). Možno aj preto! Lebo, ak tento krok nepodporia dnes, zajtra sa to ich ministrovi, lebo ich úlohou je anticipovať problém a riešiť ho, čiže ho chrániť, vráti viacnásobne. Potom im treba za prácu už len poďakovať a slušne sa s nimi rozlúčiť, napríklad trocha upraveným heslom lekárov z roku 2011: „Ďakujeme, odchádzate…“

PS
Čo sa týka cestovania do Žiaru nad Hronom. Býval som kedysi na Grosslingovej ulici v Bratislave, asi 150 metrov od NsP Bezručova (oproti stojí Modrý kostolík). Už viac ako 15 rokov je zatvorená a chátra. Dostať sa spojmi na Kramáre zo Starého mesta – už naozaj veľmi starým občanom – je viac náročnejšie, lebo musia presadať a pod. Aj mamičky tam „musia“ chodiť rodiť, preto argumentovať vzdialenosťou je asi také, ako som už písal. Veď aj rodička, napríklad z Klátovej Novej Vsi, musí taktiež ísť rodiť „až“ do Partizánskeho. Kedysi boli medzi novinármi osobnosti, teraz sú už len osoby, česť výnimkám. Kauza pôrodnice nie je kauzou Penty, ale najmä osôb, ktoré si hovoria novinári.

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35, aktualizované: 09:34

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169581x
Priemerná čítanosť článkov: 4845x

Autor blogu

Kategórie