Založ si blog

Stačí mlčať a život je hneď o niečo krajší. . .

Počas vojny sa vojaci zakopávajú, aby straty na životoch boli čo najmenšie. Alebo sa „zabetónujú“ v bunkroch a bránia svoje pozície až do posledného muža. Musia, rozkaz je rozkaz, inak by ich čakal poľný súd, a aj tak by dostali popravčiu guľku.

Na Slovensku už 25 rokov prebieha vojna byrokratov, úradníkov, manipulátorov, korytárov, politikov a nimi vytvorených oligarchov (Mečiar, Dzurinda, Mikloš, Schmognerová, Maňka, Kukan, Fico atď. ich majú vo svojich rodinných albumoch). S úplným pokojom sa prizerali na to, ako z priemyselnej mapy Slovenska priam raketovou rýchlosťou (pokiaľ sa nikto nespamätá) miznú továrne, ako sa vybíjajú stáda dojníc, oviec, hydiny, ako sa znižujú kvóty na pestovanie plodín, ktoré mali na Slovensku tradíciu, ako v rámci voľného pohybu tovaru nám nadnárodné obchodné reťazce naplnili regály zahraničným tovarom. Ale úradníci musia prežiť. Veď akí by to boli „neschopáci“, keby sa nedokázali postarať už ani len sami o seba.

Čo sme sa len za tie roky napočúvali ich „akožekritiky“ na príliš drahý štátny aparát. Koľko predsavzatí už vraj bolo písomne aj na stole, stačil len jeden podpis, ale museli ustúpiť vlne „spoločenskej“ kritiky. A neboli to nijakí slabosi, humanisti, „mäkkýši“. Pamätám si, že v rámci akcie „Guľový blesk“, ktorý mal zlučovaním znížiť počty zdravotníckych pracovísk na východnom Slovensku, rátal aj železný muž v bielom plášti, minister Rudolf Zajac. Medzi také zaradil aj niektoré pracoviská regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Objektívne musím povedať, že tento plán som v duchu schvaľoval, obdobne, ako ním zavedené ročné preventívne zubárske prehliadky. Až na to, že v druhom slede chcel regionálne úrady verejného zdravotníctva zefektívniť ich privatizáciou, obdobne, ako napríklad Štátny ústav pre kontrolu liečiv, čo som pokladal a pokladám dodnes, za niečo (po odbornej stránke) absolútne kompetenčne neprípustné.

Na Slovensku pracuje 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré spadajú pod Úrad verejného zdravotníctva SR. V nich dnes pracuje 1921 ľudí, ktorí tento štát len na platoch ročne stoja, aj s odvodmi, 24 miliónov 152 tisíc 19 euro (a to nerátam prevádzku, PHM, odpisy, údržbu, autopark, nákupy kancelárskeho materiálu, prístroje, nástroje, energie a pod.). V čase internetu, počítačov, moderných laboratórií, prístrojov a nástrojov, oveľa lepšej cestnej dostupnosti, by Slovensku bohato postačilo osem pracovísk. Tie by sa „len“ posilnili vlastnými laboratóriami, adekvátnym počtom ľudí (veď spriemerovať ročné výkony a nastaviť materiálové, personálne vybavenie a obsadenie, nie je žiaden matematický problém), rozšírením kapacít priamej kontroly, odbúraním niektorých úloh, ktoré sú z pohľadu dneška už len ťažkopádnym anachronizmom, zaviesť väčšiu pružnosť a najmä definovať ich tvrdšie kompetencie. Už Mária Terézia zriadila, ako prvá panovníčka v Európe, hygienickú políciu. Jej vážnosť a rešpekt bola už len slovkom polícia úplne iná, akú majú dnešní regionálni kontrolóri.

Veď navyše, väčšina z nich sa už aj opakovane stretla „s prosbou“ svojho nadriadeného, v ktorej si želal, aby išli tam a tam, a kde zasa nie a nie… Lebo aj nadriadený má svojho nadriadeného a dlho by sa neudržal, ak by chcel zostať nestranným, ergo odborne objektívnym. Lebo, všetci sme nahraditeľní. A prečo nahrádzať toho, kto počúva za toho (hoc aj čestného, spravodlivého odborníka, ktorý stále niečo omieľa o nejakých virtuálnych morálnych, etických princípoch, chumaj jeden nechápavý…), kto nechce?! A tak sa stačí zakopať, zabetónovať, potlačiť výčitky svedomia, a život je hneď o niečo krajší…

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169466x
Priemerná čítanosť článkov: 4842x

Autor blogu

Kategórie