Založ si blog

A potom, šup, šup do hrobu, to sa Sociálnej poisťovne uľaví. . .

Slovensko, aj vďaka Hlavnému hygienikovi SR prof. MUDr. Ivanovi Rovnému, PhD., MPH, MHA, dokázalo prijať desiatky všelijakých národných programov, úloh, cieľov, ktoré mali, zjednodušene povedané, zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva, a tak pomôcť znížiť dopyt po finančne náročnej kuratíve, ale aj počty nemocníc. Už nehovoriac o humánnom rozmere týchto úloh. Rozmere, udržať obyvateľstvo v zdravotnej, sociálne a spirituálnej pohode. Toto konštatovanie má však už aj svoj koniec. Ďalej už nie je čo pozitívne povedať.

Slovensko síce patrí k veľmi iniciatívnym krajinám, ktoré napríklad prijali NÁRODNÝ PROGRAM PREVENCIE OBEZITY, NÁRODNÝ PROGRAM PREVENCIE NADVÁHY A OBEZITY, NÁRODNÝ PROGRAM BOJA PROTI NADVÁHE A OBEZITE, NÁRODNÝ AKĆNÝ PLÁN V PREVENCII OBEZITY NA ROKY 2015 – 2025, ale po vypršaní projektu, sa cirkus len jednoducho zabalí a Šípová Ruženka sa môže ísť uložiť na veľmi, veľmi dlhodobý spánok.

Odcitujme si niečo z materiálov WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie, WHO EURO, 2006: Obesity home. Dostupné na: http://www.euro.who.int/obesity):
„Obezita je jednou z najväčších výziev verejného zdravotníctva v 21. storočí. Od roku 1980 sa prevalencia obezity strojnásobila v mnohých krajinách európskeho regiónu Svetovej zdravotníckej organizácie a počet tých, ktorí sú postihnutí, kontinuálne narastá do alarmujúcich rozmerov, najmä u detí. Obezita je taktiež zodpovedná za 2 – 8% všetkých výdavkov na zdravotníctvo a 10 – 13% úmrtí v rôznych častiach európskeho regiónu. Všetky spoločenstvá a vlády preto potrebujú uskutočňovať činnosti, ktoré povedú ku kontrole epidémie obezity. Národné stratégie by mali zabezpečiť a vytvoriť príležitosti pre zlepšenie fyzickej aktivity a podporiť dostupnosť a prístup k zdraviu prospešným potravinám. Mali by tiež zabezpečiť zapojenie rozličných vládnych sektorov, spoločnosti, súkromného sektora a iné zainteresované osoby, či organizácie“.

Zamyslime sa len nad úlohou dostupnosti a zdraviu prospešnosti potravín. Očakával som, že pán profesor Ivan Rovný bude vždy ostro protestovať proti všetkému, všetkým, ktorí tieto úlohy bránia na Slovensku presadzovať, a to už ani nehovorím, že aj ďalej zveľaďovať. Že sa bude iniciatívne zaujímať, prečo sa na bývalých ihriskách, športoviskách stavajú bytové domy, vily, alebo, prečo naše deti pomaly možno nikdy neochutnajú mlieko zo slovenských, zdravých chovov.

To by sa však musel, náš 130 kilogramový a 170 centimetrový hrdina, naozaj postaviť a natvrdo povedať: „Stačilo, páni podnikatelia. Mám to na háku, aj keď si to vybavíte u svojich politických ochrancov, ale cezo mňa, neprejdete“!   A tak už pomaly vyše 20 rokov „vládne“ v oblasti verejného zdravotníctva tzv. Rovného nulová konštanta odporu. Ale aj tá má svoje hodnotové kritéria. Aké? O tom niekedy inokedy. Nič však potešujúce, priam šokujúce…

Bol som doslova dojatý nad skutočne nefalšovaným plačom farmárov v regióne Poprad, ktorí „svojej“ žoviálne sa tváriacej ministerke (vraj za SNS), doprevádzanej Andrejom Kiskom, hovorili o tom, ako budú musieť, z dôvodu insolventnosti, vyhubiť svoje stáda kráv. Len ten, kto nevyrastal (aj) v maštali, nevie, aká je láska medzi človekom a zvieraťom. Ja som mal to šťastie…

Očakával som, že po vyslovení sumy, ktorú by potrebovali na záchranu svojich dojníc vo forme dotácií (lebo ich likviduje konkurencia z EÚ, inak dotovaná, ale veď to je zámer, nie náhoda) vo výške 42 miliónov euro, Kiska sa ani len nezamyslí a povie, že žiaden Boeing za 50 miliónov euro sa zatiaľ kupovať nebude! Nepovedal! Len nasadil „zúčastnenú“ masku farizeja. Boeing možno už v tom čase pristával v Ostrava na premaľovanie. (Predsa nebude pán prezident lietať v ruskom Tupoleve Poprad-Bratislava a späť).

To, že naše stáda tvoria aj základnú krajinotvorbu, že majú svoje ekologické významné postavenie, ako o tom písala Ing. Z. Dukátová v príspevku Využívanie trávnych porastov pasením hovädzieho dobytka a oviec, netreba vari ani pripomínať. Boeing sa už teda prefarbuje v Ostrave a americké helikoptéry stoja na leteckých stojánkach v Banskej Bystrici. US Steel Košice, každý mesiac prepúšťa 29 ľudí. Odhaduje sa, že ak sa peniaze pre farmárov nenájdu, prácu postupne stratí až desať tisíc ľudí. A naša potravinová bezpečnosť? Nie je žiadúca, budeme nakoniec radi, ak dožijeme šesťdesiatku a potom, šup, šup do hrobu, to sa Sociálnej poisťovne uľaví…

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169775x
Priemerná čítanosť článkov: 4851x

Autor blogu

Kategórie