Založ si blog

Patológom pribudne viac klientov

So záujmom som si prečítal vyjadrenia nového poštovo-zásielkového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Dovolím si odcitovať všetko, čo povedal a potom spravím len krátku analýzu:

“Myslím si, že naopak, v mnohých otázkach či už technického vybavenia, ktoré pacient možno ani často nevníma, je lepšie, ale systémové prvky v zdravotníctve sú také isté. Myslím si, že mnohé veci, neefektivita, redundancia výkonov, sú úplne identické, ako boli pred desiatimi rokmi. Rýchlosť zadlžovania je veľmi vysoká. Najväčším problémom je nedôvera spoločnosti v celkový spoločenský systém. Dlh nemocníc viac ako 500 miliónov eur asi nebude prekonať bez oddlženia.
Na druhej strane, oddlženie tu už bolo niekoľkokrát. Otázka je, prečo sa to opäť zadlžuje, to znamená, že máme problém v štruktúre financovania. Určite sa budem snažiť nájsť riešenia aj v oblasti oddlženia, ale najskôr musím poznať, kde sú tie diery, aby som dokázal aj k pánovi ministrovi financií prísť s konkrétnymi riešeniami”.

Začnem tým, ako z pacienta urobil hlupáka, ktorý možno často ani nevníma, že technické vybavenie je lepšie, ale systémové prvky sú také isté. To je také kvalifikované, empatické zhodnotenie pocitov a vnímania pacientov, ako keby povedal, že množstvo zrážok za ostatných desať rokov je lepšie, len sme si to nevšimli, lebo voda je stále taká istá. (No povedzte, nepovedal som naozaj obdivuhodnú blbosť? Jasné, že povedal)!

Neefektivta. Hurááá, objav hodný strategického, krízového, futuristického, až geniálneho manažéra. Ale nekrivdime, hneď svoju myšlienku spresnil, vraj redundancia výkonov. Redundancia, vážený pán minister zdravotníctva za stranu SMER – SD, znamená nadbytočnosť, hojnosť. Áno, máme nadbytočnosť napríklad laboratórnych vyšetrení. A viete prečo? Lebo istý pán minister z rodu „Rodentia“ zrušil nemocničné laboratóriá a dal ich do rúk súkromníkom. Čím totiž viac výkonov „labák“ urobí, tým viac peňazí zarobí. Nemusím vysvetľovať.

Nebudem tiež ani hlbšie rozoberať absolútne nedôstojnú, až drzú vetu o nedôvere spoločnosti v celkový spoločenský systém. Len maličký dôvetok. Ak spoločenský systém dá riadiť zdravotníctvo „kunzhistorikovi“ (Pavol Paška) a potom „poštárovi“, čo aj s desiatimi vysokými školami a tvári sa, že schopnejšieho nenašiel ani po ôsmich rokoch, tak sa žiadnej nedôvere vôbec nečudujem. Lebo som prvý, ktorý vám pán minister neverí. Viete vôbec, prečo sa tak rýchlo zadlžujeme? Lebo sme, okrem iného, povolili zisk, vytvorenie reťazcov, lebo sme nezaviedli e-health kartu, nič sme neurobili s prebujneným aparátom zdravotníckych úradníkov, ba práve naopak, ešte sme ho posilnili. Lebo sme zo zdravotníctva spravili biznis a z pacienta klienta… A mohol by som vo vyratúvaní toho, čo treba zmeniť, pokračovať a pokračovať, až do totálneho znechutenia každého čitateľa.

Ale pomaly by som chcel radšej dostať lopatou po ksichte, ako si prečítať vaše slovné, neskutočne dráždiace klišé o dierach a o cestičke k ministrovi financií. Až ste si nestačili za ten dlhší čas, čo pracujete vo vysokých manažérskych funkciách, čo len zbežne všimnúť, rozumiem, zdravotníctvo nebola vaša žiadna priorita, že túto tupú tupovinu už dávno pred vami (akoby na ospravedlnenie) povedal každý nastupujúci minister, začínajúc ministrom Zajacom, ktorý napríklad prirovnal zdravotníctvo k deravému hrncu, tak ste naozaj neprekročili ani len ten povestný tieň tých predchádzajúcich.

A viete vôbec, čo je vlastne kríza? Že ide o stav bezprostredného ohrozenia? Že je to ťažká (prechodná) situácia, kritický stav, vrcholné obdobie prekonávajúce najväčšie ťažkosti? A vy sa práve len idete učiť, bádať, skúmať, hľadať diery, dierky, dieročky? Ak je vaším koníčkom speleológia, tak mi prepáčte, možno ste sa len dali uniesť touto isto veľmi zaujímavou vášňou.

Ale azda najviac ma pobúril, akoby len tak veľmi, veľmi opatrne vypustený, akýsi, nazvime to, pokusný „sulíkovský“ balónik o doprivatizácii štátnych koncových nemocníc. Mám vaše vyjadrenie chápať teda tak, že až vtedy, ak sa uskutočnia základné reštrukturalizačné kroky v oblasti systému financovania, spôsobu naceňovania výkonov, tak až vtedy môže transformácia nemocníc na akciové spoločnosti všetko vyriešiť? Až sa vám to podarí, chlapci z Penty vám to nikdy nezabudnú…. a potom už môžu rozpustiť aj to cirkusové šapito – HPI. A patológie, ktoré sú už tiež privátne, sa môžu tešiť na oveľa väčší nával svojich budúcich klientov.

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169774x
Priemerná čítanosť článkov: 4851x

Autor blogu

Kategórie