Založ si blog

A bude aj Poštová nemocnica? Poštová zdravotná poisťovňa?

O poštárovi T. Druckerovi som už písal. Najmä o jeho prepojeniach, napojeniach, či spojeniach. Pošta totiž spája ľudí, veď kedysi bola jedinou organizáciou na výmenu správ, ktorej vznik spadá už do starovekých krajín, napr. Číny, Egypta, Perzie a Indie. Slovo pošta vzniklo z latinského termínu statio pošitý (umiestnená stanica). Označovalo domy postavené pri ceste v Rímskej ríši, vybavené pre službu organizácií, ktoré doručovali správy, neskôr aj ľudí a náklad.

Ďalšie dôležité obdobie rozvoja pôšt u nás nastalo za vlády Márie Terézie, kedy bol poštový úrad prevzatý do štátnej správy.´Ferdinand využil služieb aj skúseností šľachtickej rodiny Taxis, ktorí už skôr poštovú prepravu takmer monopolne organizovali po veľkej časti Európy. Jednému z členov rozvetvenej rodiny, najvyššiemu dvorskému poštmajstrovi Antoniu Taxis bolo uložené, aby čo najrýchlejšie zriadil pravidelné spojenie medzi Viedňou a Prahou. Kandidát na český trón chcel totiž mať čo najčerstvejšie správy o tom, ako sa v Prahe vyvíja jeho volebná kampaň.

Všimnite si, ako osvietená panovníčka, ktorej radil aj slovenský polyhistor Matej Bel z Očovej, zoštátnila poštovú službu. (Žiadna všemocná ruka trhu a súkromného vlastníctva, alebo, žeby už vtedy bola organizovaná v nejakej červeno-hnedasto-extrémistickej strane)? A ešte raz si všimnite, že sa to udialo aj preto, aby sa delikátne informácie o voľbách nedostali k niekomu skôr, alebo, aby neboli zneužité.

História múdremu vždy napovie. Práve som dočítal desať rád, ktoré by mal minister zdravotníctva urobiť. Skoro som až plakal od smiechu (alebo, že by to bolo od zúfalstva? To je jedno…), čo mu už začínajú podstrkovať všelijakí dobrodruhovia z HPI dobre fedrovaní Pentou, samozvaní odborníci, niektorí až neprirodzene sebavedomí novinári. Verím, že príde aj na to, aby založil Poštovú nemocnicu, potom Poštovú zdravotnú poisťovňu, na pobočkách sa vyhradí priestor pre Poštové lekárne a reťazec a´ la PENTA, bude uzatvorený. (Počas krízového stavu sa môže zakázať aj nočná návšteva nemocnice. Buď pacient zomrie, alebo vydrží do rána…) veď keď ju môžu mať vojaci, o čo sú horší poštári?! Že ich nepotrebujeme? Nevadí. Stačí, keď si chlapci z východného Slovenska opäť bokom ulejú svojich 40%…

Keby som bol ministrom, a pri svojej príslovečnej skromnosti, bol by som istotne úspešným, len za podmienky, ak by mi premiér dal úplne, ale úplne voľné ruky. Čo by som ako prvé urobil? „Len“ by som sa spojil so Slovenskou lekárskou komorou, Lekárskym odborovým zväzom, ale najmä so Slovenskou lekárskou spoločnosťou a Generálnou prokuratúrou SR.

(Viete koľko zbytočných úradníkov živíme len na takom Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou? Vyše 230! Viete koľko ľudí živíme na MZ SR? Vyše 260! A prečo živíme až 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva? Viete koľko „učí“ na Slovenskej zdravotníckej univerzite vysokoškolských pedagógov? 452! Stačí si pozrieť počty študentov a máte po nálade. Presilovka v prospech pedagogického zboru nás ročne stojí asi do 10 mil. euro. A pritom pri pacientoch zúfalo chýbajú mizerne platené zdravotné sestričky…).

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169052x
Priemerná čítanosť článkov: 4830x

Autor blogu

Kategórie