Založ si blog

Tí, ktorí presadzujú v zdravotníctve zisk, nech sa odsťahujú z Európy

Možno som už otravný, možno je to už aj istý druh obsesie, ale nezvládol som nevšimnúť si článok zo slovensko – cudzineckej dielničky INEKO, ktorý sa dnes objavil na internete.
V perexe redakcia uvádza nasledovné: „Najlepší volebný program pre zdravotníctvo majú podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) strany SaS a KDH. Ako informoval inštitút na svojom webe, relatívne veľmi dobrý zdravotnícky program vypracovali aj strany Most-Híd a Sieť. Na druhej strane najmenej prínosný je z dielne SNS, Smer-SD nepripravil pre voličov žiadny volebný program“.
Keď som písal v blogu o dôvodoch tretieho pokusu, kde už nakoniec zvíťazil ten, ktorý mal zvíťaziť, ani mi nenapadlo, že je to len začiatok mediálneho preplachovania mozgov. Autor z prostredia INEKO totiž vyčíta SNS, že je proti zisku zdravotných poisťovní a že sa hlási k vytvoreniu jednej, politicky nezávislej verejnoprávnej zdravotnej poisťovni (ZP). Akosi obišiel fakt, že súkromným ZP dáva možnosť, aby sa sústredili na doplnkové zdravotné poistenie a pripoistenie, kde zisk bude závisieť od ich ponúkaných služieb, pestrosti a kvality produktov, inteligentného a zdravotníctvu rozumejúcemu manažmentu.
Aby bolo jasné, kedysi (od roku 1995) mali zdravotné poisťovne na svoju prevádzku percentuálne určený strop (sem tam sa výška menila), a neboli to vôbec malé peniaze. V zákone bol definovaný ako správny fond. Ten sa pohyboval od troch do piatich percent. Vyrátajte si, koľko peňazí išlo bokom, napríklad v roku 2001, keď zdravotníctvo dostalo 58 mld. korún? Kedysi som navrhoval, aby sa správny fond premenoval na maržu, lebo vlastne išlo o istý druh zisku, z ktorého napríklad žijú lekárne, či distribučné firmy a pod. Akoby som tušil, že sa blíži myšlienka tvorby najbrutálnejšieho a najagresívnejšieho pojmu – zisku a s tým spojený boj o dobitie a následné obsadenie, čiže sprivatizovanie rezortu zdravotníctva. Tento dôvod je jediným, prečo sa dobre prosperujúce mimovládky tak úpenlivo snažia občanov presvedčiť, že SaS, reprezentovaná v zdravotníctve Petrom Osuským, má zdravotníckym koristníkom vrátiť zisk, doprivatizovať nemocnice a preriediť pacientov, resp. ich zaradiť do niekoľkých kategórií (napr. A, B, C až D), podľa ich solventnosti. Potom povie objavnú myšlienku, že sa musia o svoje zdravie aktívne starať, lebo ak nie, budú mať smolu… Som spoluautor učebnice Základy verejného zdravotníctva, o tejto problematike viem oveľa viac, ale nikdy by som si netrúfol tak sploštene, vytrhávajúc problémy zo svojich ucelených kontextov, hovoriť. Len človek so slabou sebareflexiou a nebotyčným sebavedomím si dokáže myšlienkovú tautológiu privlastniť a vyhlasovať za jedinú axiómu. Tiež obišiel až príliš veľkým oblúkom nespochybniteľný fakt, že na to, aby sa ľudia mohli o svoje zdravie starať, musia mu byť vytvorené aj socio-ekonomické podmienky. Lebo človek je bio-psycho-sociálna a spirituálna bytosť. Nech sa pán poslanec ide pozrieť, v akom prostredí napríklad musia pracovať lekári a zdravotné sestry na psychiatrickom oddelení v nemocnici na Mickiewiczovej. Nech sa zamyslí, prečo sú plné všetky psychiatrické oddelenia? Prečo polovica bezdomovcov potrebuje psychiatrickú liečbu (doc. A. Rakús)? Keď sa už najmä zásluhou SaS podarilo po 18 mesiacoch povaliť Radičovej vládu, som presvedčený, že Sulík bude mať len dve voľby. Buď odvolá svojho ministra zdravotníctva Osuského, alebo vystúpi z koalície.
Vždy sa pýtam, kto hovorí? Kto toto napísal? INEKO? Čo o sebe tvrdí (na web. stránke), že je? Aké má poslanie, ergo, aký má občan Slovenska úžitok? Citujme: „INEKO je (vraj – pozn. autora) mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy, s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti? Tak si niečo povedzme o jej nezávislosti, ktorá by mala byť jediným kritériom ich práce. O odbornosti nehovorím, lebo ak je nezávislá, mala by rigidne dbať, aby v nej pracovali najlepší, z najlepších odborníkov. Hádam ešte lepší, ako sedia v Slovenskej akadémii vied. Pokračujme, teraz to bude zaujímavé, ako sa dá chápať objektivita, nestrannosť, odbornosť. Ak si rozkliknete, kto ju financuje, zistíte, že akási USA spoločnosť, ktorá má za úlohu sa najprv ideologicky (v mene najkrajších, najhumánnejších, najvtieravejších cieľov) infiltrovať do záujmového prostredia a potom postupne začať, prostredníctvom nastrčených „expertov“, postupne, intenzívnejšie a intenzívnejšie, masírovať verejnú mienku. Tušíte dobre. Open Society Institute. Táto chazarská Sorosova nadácia (Open Society Institute) je už tak vo svete zdiskreditovaná za svoju neskrývanú nenávisť voči slovanstvu, že sa čudujem, prečo ju musíme na Slovensku ešte trpieť. Jaj, zabudol som, veď stále sme členmi EÚ a NATO… Stačí sa, len tak mimochodom, pozrieť na jej účinkovanie na Ukrajine, vyjadrovanie nesúhlasných „stanovísk“ voči Rusku, ktoré, eufemisticky povedané, sú plné žlče, nenávisti a hrubého osočovania.
Ale k veci. Bol som prítomný na dvoch debatách tieňových ministrov zdravotníctva. Venujem sa problematike zdravotníctva 16 rokov. Neskromne môžem povedať, že systém a zákony, ktoré boli v tomto období prijaté, poznám skoro detailne. Obdobne, ako aj dokumenty WHO „Zdravie 21“ „Onkocharta“ zasadanie v Alma Ate atď., či OECD. Petra Osuského, tieňového ministra zdravotníctva, na jednom vypočúvaní, ktoré organizoval Lekársky odborový zväz, rozstrieľali ako džunku v Tonkinskom zálive. Jeho rétorika je totiž kopirákovou rétorikou Rudolfa Zajaca, jeho kindermanažmentu, ktorý dnes vystupuje pod hlavičkou Health Policy Institute. A aj túto organizáciu, akoby náhodou, taktiež podporuje Open Society Institute, ako podporuje INEKO. Nie je to až príliš veľa náhod?! Je taktiež len akási prozreteľnosť, že fungovanie HPI podporuje (tiež) Zdravotná poisťovňa Dôvera, obdobne, ako podporuje aj INEKO?
Priatelia, ak si želáme, aby sa dokončili deformačné zákony „TNT klubu“ Rudolfa Zajaca, tak musíme voliť Osuského. Lebo ten vždy volal, volá a aj bude volať po ich oživení, volá po tom, aby zdravotné poisťovne mohli robiť zisk a podobné antisociálne nezmysli, ktoré čas a iné skúsenosti dávno vyvrátili a označili ich za scestné. Pamätáte sa na slávny výrok Zajaca o tom, že máme veľa „Eskimákov, ale málo tuleňov“? Sociálna eutanázia a´la Zajac, ak by som bol miernejší. A vlastne, načo ešte potrebujeme zdravú populáciu? Osuský sa netají svojimi proimigračnými postojmi.
Viete, ktorá súkromná zdravotná poisťovňa zhrabla milióny a previedla si ich ako svoj zisk do zahraničia? A viete prečo štedro financuje HPI? A pamätáte sa na to, ako doktor Osuský vítal na hraniciach americký konvoj, držiac v ruke americkú zástavu? Nuž, kto to ešte stále beztrestne, chránený imunitou, hovorí? Politický turistický matador, ktorý prechádzal stranami s ľahkosťou vánku, držiac si aj dostatočne významné postavenia:1994 – 1995: predseda Demokratickej strany, 1995 – 2001: podpredseda Demokratickej strany, 2001 – 2011: podpredseda a zakladajúci člen Občianskej konzervatívnej strany, 2012: člen strany Sloboda a Solidarita, zároveň aj jej kandidát na prezidenta SR.
Doktor Marián Faktor z KDH je pre INEKO taktiež ideálnym partnerom. Pracoval najprv v istej súkromnej zdravotnej poisťovni, ktorú vlastní istá finančná skupina, aby za ministra Uhliarika išiel pracovať ako generálny riaditeľ do istej štátnej zdravotnej poisťovni, kde lekárom zobral aj to posledné, aby mohol ukázať, aký je mega manažér. Aj jeho zdravotnícky program ako keby písala tá istá „kradmá“ ruka.
A keďže SNS postavila do čela zdravotníckeho rezortu ostrieľaného, kauzami nepoznačeného (Vedenie Plus7 dní by mohlo niečo povedať, koľko ich stál klamlivý článok o Štefanovi Zelníkovi) borca, ktorý program týchto dvoch strán do dvoch minút roztrhal na cucky, tak sa vytiahol iný kaliber. Keď sa im nepodarilo Zelníka utopiť ani vo vlastných fekáliách, museli si objednať ďalší fekálny voz priamo z INEKO. Ten z HPI mal totiž príliš slabý prúd… Ale ani INEKO, i keď sa pohybuje v politickej stoke, veľmi neoslnilo, skôr naopak. Ich éra, ako nás učiť tej jedinej správnej demokracii, ekonomickému mysleniu Made in USA, sa pomaly končí. Týchto dobre platených renegátov začínajú mať ľudia nielen plné zuby, ale aj plné nohavice. Väčšina už totiž na nich úplne ….., však viete, čo som chcel povedať.
Mimochodom! Prečo pri ich hodnotení nedostali priestor výsledky napr. profesora Petra Staněka zo Slovenskej akadémie vied? Slovenskej lekárskej komory? Slovenskej lekárskej spoločnosti? Relevantných pacientskych organizácií, ktorých je na Slovensku cca 300? Lekárskeho odborového združenia? Nuž preto, lebo vôbec nejde o pacienta, zdravotníka, ale len o zisk, potom nasleduje zisk a úplne nakoniec opäť len zisk. Výsledkom bude, že tých, čo nebudú mať na liečbu, budú liečiť prikladaním rúk, štipľavým dymom a bubnovaním na šamanský bubon. Aj pijavice pôjdu na odbyt a indickí zubári vás ošetria priamo na ulici… Ak má INEKO, ako si dáva za úlohu, odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky, tak v zdravotníctve, aby nerobilo „stratu“, sa musíme čím skôr zbaviť chorých a starých pacientov, pri zachovaní rovnakého financovania… Až potom nastane pozitívny vývoj. Aj preto dnes tlieskajú Osuským, Faktorom a im podobným!

Právo matky? Právo dieťaťa? Trhnite si nohou. .. !

06.05.2020

Slovensko s dodržiavaním prijatých chárt z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie, mám na mysli rôznych všeľudských práv, práv okolo zdravia, poskytovania zdravotníckych služieb, ktoré sú tlmočené v rôznych záväzných i nezáväzných dokumentoch a ktoré by mali členské štáty striktne garantovať, že ich budú aplikovať v praxi, je na tom viac ako zle. Aj napriek [...]

Anonymný krízový štáb. Alebo, ak Matovič dokáže znárodniť zdravotníctvo, bude mu všetko odpustené?

11.04.2020

Počas mimoriadnej situácie, samozrejme, je potrebné prijať aj mimoriadne opatrenia. Čím rýchlejšie, tým sú dopady miernejšie. Každá chyba, každé zaváhanie stoja štát obrovské materiálne škody, ale aj poškodenia zdravia, či až obete na ľudských životoch. (Morálne škody, ergo dopady, radšej ani nespomínam). Na takéto situácie pamätá aj Zákon č. 387/2002 Z. z. o [...]

Kto a čo stojí za masovým exodom Slovákov?

17.06.2016

A opäť sa nám sociálna demokracia, so svojimi predvolebnými billboardovými sociálnymi istotami, priam nehorázne smeje do tváre. Pod zámienkou, lebo inakšie sa to ani nedá nazvať, že len musí reagovať na zmenu strednej dĺžky života, pridáva občanom povinnosť pracovať o sedemdesiatdva dní dlhšie, ako tomu bolo doteraz. V súčasnosti ľudia do starobného dôchodku [...]

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 169680x
Priemerná čítanosť článkov: 4848x

Autor blogu

Kategórie